Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tanulási zavarok közül a diszlexia  olyan részképesség zavar, melyben az olvasási és helyesírási teljesítmény jelentősen elmarad az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Oka azoknak az agyi hálózatoknak az átlagtól eltérő működése, melyek a beszélt  és az írott nyelv összekapcsolásában szerepet játszanak. A diszlexiásoknak gondot okozhat a betűk, szótagok, szavak felismerése. Olvasás közben a betűket kihagyják, betoldják, felcserélik, vagy ellenkező irányban olvassák. A diszlexiások az olvasott szöveget nehezen, és hibásan idézik fel, a mondanivaló lényegét nem tudják elmesélni. A betűket, számokat fordítottan írják. A részképesség nehézségekkel iskolát kezdő gyermekek számára, a legjobb olvasás tanítási módszer Meixner Ildikó diszlexia prevenciós olvasás tanítási módszere. Nagydobszán és Szigetváron, hatékonyan alkalmaztam tanulásban akadályozott gyermekeknél. A fejlesztést apró lépésekben végeztem,melyek kidolgozottak. A Ranschburg-féle homogén gátlás kialakulását megelőztem, mert az egymáshoz (vizuálisan, akusztikusan, motorosan) hasonló betűket távol tanítottam egymástól.   A gondolkodás rigiditásának kiküszöbölésére sokféle érdekes feladatot végeztettem rövid ideig, a cselekedtetés módszerével. Apró lépésekben, sok ismétléssel haladt a tanítás. Differenciáltan tanítottam, a gyermekek egyéni éréséhez kapcsolódva.   A betűtanítás az akusztikus, vizuális, beszédmotoros észlelés hármas asszociációjának kapcsolatán alapult. A gyerekek megszerették az olvasást. Önbizalmukat sikerült megerősítenem, mert pozitív visszacsatolást, fejlesztő értékelést alkalmaztam a tanítás-tanulás folyamat során. Az olvasástanítással párhuzamosan de késleltetve ütemezve kezdtem el az írástanítást. Az írás előkészítésénél, a motoros képességeket fejlesztettem.

Diszlexia prevenciós eljárásaim.pdf

 

Ma már az informatikát is segítségül hívhatjuk a diszlexia terápiában. Számítógépes fejlesztésről tájékozódhat az alábbi honlapokon.

http://www.varazsbetu.hu

http://www.inf.u-szeged.hu/beszedmester/

Kidolgoztak olyan betűtípust, ami a diszlexiásoknak könnyebben olvasható.
Több is van ilyen, s az egyik otthoni használatra bárki számára letölthető ingyen ezen a linken.


https://www.dyslexiefont.com

Regisztrálni kell, megadni a nevet, címet- ugyanúgy, mint egyéb helyeken, s e-mailben érkezik a letöltési link. Letöltés után megnyitva a Word-t, a betűtípusok közt megtalálják a dislexie betűtípust. Otthoni használatra ingyenes.

Szeretne még többet olvasni a diszlexiáról?  Tájékozódhat az alábbi szakirodalomból:  

Frank R. Vellutino: Az olvasás egy sajátos zavara, a diszlexia, Fejlesztő pedagógia, 1992. 12